Grænseløs


    "Grænseløs" er en erindringsroman, der udkom i ti dele som e-bøger i 2013 og i fire bind i papirform i 2014.
    Bogen handler om tresserne, som fortælleren oplevede årtiet. Det er bogens hovedtese, at det, vi kalder tresserne, ikke opstod pludselig i 1967 eller 1968, men fandtes i kim allerede i årtiets begyndelse. Det var opobningen af de mange, små forandringer, der til sidst kammede over og skabte et kvalitativt nyt samfund. Der var en afgrund til forskel mellem den fest, værket begynder med i februar 1960. og nytårsfesten den sidste dag i 1969 - men forskellene kom snigende. Det var et grænseløst årti. Fortælleren begynder med dagligdagen i anden g. på et københavnsk gymnasium, men efter sommerferien kommer han som udvekslingsstuderende et år til USA - og dengang var der på alle måder meget langt til Amerika. Han kommer hjem og fortsætter i gymnasiet og får antaget sin første digtsamling til udgivelse, mens han læser til studentereksamen. På universitetet læser han historie, russisk og kinesisk, samtidig med at han bliver redaktør af Studenterbladet, er aktiv i politik, får sin første roman udgivet - og her og der og alle vegne har kvaler med den problematiske kærlighed og de utallige skiftende forelskelser. I 1965 sætter han studierne på stand-by og får fast arbejde som journalist på Aktuelt og Ritzaus Bureau. Men udlængselen trækker i ham, og i begyndelsen af 1966 sejler han sammen med syv andre ud i verden i en gammel sejlbåd. Han bliver ramt af stormende forelskelse og følger den sære og lokkende Tulte til Middelhavet sammen med hendes dyreflok. I 1967 køber han sammen med nogle venner en gammel, udrangeret rutebil, som de kører til Nepal. De skilles og drager videre hver for sig, men mødes igen i Australien og fortsætter til Polynesien, hvor de udvises af politiske grunde. Hjemme igen køber han en gammel udlejningsejendom på Nørrebro.
    Fordi tiden var grænseløs, bliver bogen det også. Det er en omfangsrig bog, fire bind på tilsammen 2300 sider. Den er fuld af historier fra det årti, der måske var det mest afgørende i århundredet, de fleste af tidens koryfæer passerer på et eller andet tidspunkt forbi. Fortælleren stod aldrig i centrum i ungdomsoprøret eller tidens andre begivenheder, men som Zelig i Woody Allens film var han vidne til det hele og registrerede alt, hvad han så.

    Anmeldelser af Grænseløs:

     "Romanværket er baseret på personlige dagbøger, og resultatet er blevet et hudløst selvportræt af en søgende ung mand, som går ind i den nye tid med lysten til at »ville prøve alt og rejse overalt på jorden«…
    Han er kvik og belæst og drømmer også om at blive forfatter, men mest brændende ønsker han at blive elsket af den eneste ene. Dette værk om ungdom, politik og litteratur er i lige så høj grad en historie om at lede efter kærligheden, som det er et billede af de tressere, der vendte op og ned på så meget..
    Med pigerne er det meget sværere. Det kræver uendelig mange kejtede forsøg, før han efterhånden får succes.. Men tiden er med ham, og det bliver til masser af skønne samlejer, også med drømmepigen Tulte, som dog ikke vil være kæreste, og beskrivelserne af ung og legende sex hører til de bedste i værket.. Med 'Grænseløs' er kussen og alt det, man kan bruge den til, udforsket og beskrevet så sanseligt som vel aldrig før i dansk litteratur...
    Ideologisk fremstår Herløv Petersen i 'Grænseløs' som et barn af sin tid. Han er stærkt venstreorienteret ligesom alle andre i datidens kulturproducerende verden.. 'Grænseløs' er langt ude i femilie med erindringsprosaen i Henry Millers kunstnerromaner. Og ambitionen er som nævnt meget lig Karl Ove Knausgårds. Herløv Petersens prosa flyder let, og Facebook-alderens unge ville have godt af at læse om dengang, mail hed 'breve' og var noget, man puttede i postkassen, og man bare kunne købe en bus og køre den til Bagdad. Eller kunne finde på at knuse muskatnød, fordi det måske kunne ryges. Og i det hele taget så sig selv som udforsker af helt nye måder at leve på.
    Arne Herløv Petersen kan skrive fortiden frem, så man næsten kan smage på den.."

    Jes Stein Pedersen (Politiken)

    "En gave, der muliggør en læseoplevelse af de store. Rigtig store...

    De fire bind giver et underholdende, personligt og kulturpolitisk billede af en spændende opbrudstid. Den er oplevet, registreret og beskrevet i et vidunderligt sprog af én, der turde smage på de muligheder, det gav. Med og uden roser med torne."
     

    Bjarne Nielsen (Arbejderen)

    Læs hele anmeldelsen her:

    http://www.arbejderen.dk/kultur/ung-mand-i-en-opbrudstid
     
     

    "Det er (blandt andet) fortælleteknikken med to bevidsthedspositioner, der giver Arne Herløv Petersens erindringsværk en lethed og humoristisk distance. Det sidste ikke mindst til den unge Herløv Petersens selvforståelse, ungdommelige drømme og ambitioner. Resultatet er en læseværdig og flydende fortalt bog, der er renset for selvbiografiers ellers typiske selvretfærdige efterrationaliseringer og forudsigelighed.
    Herløv Petersen benytter sig også af en litterær fortællestil, der minder om den, han benytter også i sine skønlitterære romaner, nemlig realistisk registrerende situationsbeskrivelser i næsten anekdotisk form.
    Resultatet er et meget letlæst, sjovt og meget underholdende erindringsværk"

    Ole Wugge Christiansen (Modkraft)
     

    Lektørudtalelse
     
     

    AHP er uhyre belæst og særdeles godt begavet, og hans pen løber let og kan ramme mange morsomme episoder fuldstændig rent. Det er spændende at følge hans liv og de fine tidsbilleder..
    Det ligger lige for at sammenligne med Karl Ove Knausgårds Min kamp, der med Hans Hauges udtryk kan kaldes "fiktionsfri fiktion"
    Samlet konklusion
    Meget velskrevet "erindringsroman", hvor Arne Herløv Petersen fortæller om sit barndoms- og ungdomsliv

    Lektør: Poul Flou Pedersen
     

    Anmeldelser af e-bogsudgaven:

    "En gudsbenådet forfatter… Manden kan skrive sylespidst; ja sine steder helt Scherfigsk samfundsrevsende… Han begynder med et fint tidsbillede af livet i den københavnske forstad Husum. Han lever i et univers med rækkehuse, Ota Solgryn, Jolly colaer, brillantine, isbarer, Tommy Steele, jazz, islændersweatre, nylonkjoler, pansrede brystholdere, H.C. Branner, Marx og Camus. … Han kan virkelig noget med sproget …Mange af Herløvs teenagerdigte er trykt i biografien – og de viser en stor lyriker in spe… Som sådan er skildringerne et fint antropologisk indblik i en generation af begavede… unge… der føler sig parate og egnede til at erobre verden…. Som 18-årig kommer han på high school i Millwaukee i USA…. Herløv giver… et godt tidsbillede af Kennedy-årene, borgerrettighedsbevægelsen, racismen og antikommunismen…Det er en mere moden og selvsikker dreng, der vender hjem og begynder i 3. g. Han debuterer med egen digtsamling på Borgen…Som læser bliver man ikke ladt i tvivl om, at den unge fyr står foran en stor kunstnerisk opstigning."
    Jesper Vind (Weekendavisen) om Grænseløs 1-3

    "***** - Vi får i romanen indsigt i Arne Herløvs møde  og samarbejde med samtidens danske forfattere og skribenter fra det kulturradikale og venstreorienterede miljø, som har øvet stor indflydelse på udviklingen i Danmark... Arne Herløv Petersen er en modig, praktisk, aktiv og meget engageret venstreorienteret personlighed, som skriver både følsomt og med stor indsigt. De skønlitterære erindringer giver et nuanceret og autentisk billede af en forfatter med et varmt samfundsengament, og et menneske, som deler sin kærlighed mellem kvinder, litteratur og samfundsproblemer... Han formår at skrive sine erindringer, så de er alment vedkommende og en flot historisk dokumentation i skønlitterære klæder."
    Klaus Haase (Arbejderen) om Grænseløs 1-6
    Læs hele anmeldelsen her:
    http://arbejderen.dk/anmeldelse/r%C3%B8de-erindringer-fra-opbruddets-tid
     

    Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Information har ikke ønsket at anmelde bogen,
     
     

    Læs uddrag af bogens ti afsnit her
    Grænseløs 1. Anden g.
    Grænseløs 2. Riverside
    Grænseløs 3. Tredje g.
    Grænseløs 4. Uni
    Grænseløs 5. Greyhound
    Grænseløs 6. Aktuelt
    Grænseløs 7. Dania
    Grænseløs 8. La Gaude
    Grænseløs 9. Rejsen
    Grænseløs 10. Jægergade

    "Grænseløs" udkom i 2014 i bogform på Det Poetiske Bureaus Forlag. Bind 1  omfatter 1.-3. del (1960-62), Bind 2 (1962-65) omfatter 4.-6. del, Bind 3 (1966-67) omfatter 7.-8. del og Bind 4 (1967-69) 9-10. del.
    Grænseløs 1-4 koster 200 kr. per bind og 800 kr. for hele serien. Hertil kommer 49 kr. for fragt. Ved køb af hele serien betales også kun 49 kr for fragt - en besparelse på 147 kr. i forhold til indkøb af bøgerne enkeltvis.
     

    Bøgerne kan købes her og betales med Dankort:

    http://detpoetiskebureau.dk/produkt/graenselos-1/

    http://detpoetiskebureau.dk/produkt/arne-herlov-petersen-graenselos-bind-2/

    http://detpoetiskebureau.dk/produkt/herlov-petersen-graenselos-iii

    http://detpoetiskebureau.dk/produkt/herlov-petersen-graenselos-iv/

    Hele serien:

    http://detpoetiskebureau.dk/produkt/herlov-petersen-graenselos-1-4/
     
     
     

    En e-bog på mere end 120 sider med læseprøver af  "Grænseløs" kan downloades gratis her

    http://www.saxo.com/dk/graenseloes-laeseproever_epub_9788740467451

    eller læses her:

    http://www.scribd.com/doc/231686524/Gr%C3%A6nsel%C3%B8s-L%C3%A6sepr%C3%B8ver

     

    An excerpt from the book "No Limits" (Grænseløs) has been published as a free e-book:

    http://www.saxo.com/dk/betty_epub_9788740460216

    and can also be read here:

    http://www.scribd.com/doc/231389237/Betty
     
     
     

    Læs mere om "Grænseløs" her